Färga håret hemma

En guide till hur du lyckas

Att färga håret hemma kan vara ett enkelt och prisvärt sätt att förändra sin look utan att behöva besöka en salong. Oavsett om man vill ha en helt ny hårfärg eller bara fräscha upp den befintliga finns det flera saker att tänka på för att få ett bra resultat.

Det första steget är att välja rätt typ av färg. Det finns flera alternativ att välja mellan såsom permanent hårfärg, toning, eller färginpackning. Varje typ av färg har sina egna fördelar och nackdelar så det är viktigt att välja en som passar ens egna behov och önskemål. Sedan är det viktigt att följa instruktionerna på förpackningen noggrant för att undvika missar och oönskade resultat.

För att få ett så bra resultat som möjligt när man färgar håret hemma är det också viktigt att använda bra produkter och ha rätt teknik. Det finns flera tips och tricks som kan hjälpa till att få ett snyggt och hållbart resultat såsom att välja en färg som passar ens hudton och att undvika att tvätta håret direkt efter färgningen. Med rätt kunskap och verktyg kan man enkelt färga håret hemma och få ett professionellt resultat.

 

 

Förstå grundläggande färgteori

Färgteori är en viktig del av hårfärgning oavsett om det görs hemma eller av en professionell frisör. För att få ett bra resultat är det viktigt att förstå de grundläggande principerna bakom färgteori.

Primärfärger

Primärfärger är de tre färger som inte kan skapas genom att blanda andra färger. Dessa färger är rött, blått och gult. Genom att blanda dessa färger kan man skapa alla andra färger.

Sekundärfärger

Sekundärfärger är de färger som skapas genom att blanda två primärfärger. Dessa färger är grönt (blått + gult), orange (rött + gult) och lila (rött + blått).

Tertiärfärger

Tertiärfärger är de färger som skapas genom att blanda en primärfärg med en sekundärfärg. Dessa färger kan variera beroende på vilka primärfärger och sekundärfärger som används.

Nyans

Nyans är en term som används för att beskriva en färgs ljusstyrka eller mörkhet. Genom att lägga till vitt till en färg skapas en ljusare nyans medan tillsats av svart skapar en mörkare nyans.

Ton

Ton är en term som används för att beskriva en färgs värme eller kyla. Röda och gula färger anses vara varma medan blå och gröna färger anses vara kalla.

Genom att förstå dessa grundläggande principer kan man göra mer informerade val när det gäller att välja en hårfärg och förstå hur olika färger kan påverka varandra.

 

 

Välja rätt hårfärg

Att välja rätt hårfärg kan vara en utmaning oavsett om man färgar håret själv hemma eller hos frisören. Det finns många faktorer att ta hänsyn till såsom hudton, ögonfärg, naturlig hårfärg och personlig stil. Här är några tips för att välja rätt hårfärg:

Ta hänsyn till hudtonen

Hudtonen är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer hårfärg. En varm hudton passar bäst i varma hårfärger som guld- eller kopparfärgade nyanser. En kall hudton passar bättre i kalla hårfärger som askblond eller mörkbrun. Om man är osäker på sin hudton kan man testa att hålla upp en silverfärgad och en guldig smycke mot huden. Om huden ser bättre ut bredvid den silverfärgade smycken har man en kall hudton och om huden ser bättre ut bredvid den guldiga smycken har man en varm hudton.

Tänk på ögonfärgen

Ögonfärgen kan också påverka vilken hårfärg som passar bäst. En person med blå ögon kan exempelvis passa bra i en kall blond hårfärg medan en person med gröna ögon kan passa bättre i en varm kopparfärgad nyans.

Välj en nyans som passar den naturliga hårfärgen

Om man vill ha en naturlig look kan det vara en bra idé att välja en hårfärg som passar den naturliga hårfärgen. En person med mörkbrunt hår kan exempelvis välja en nyans som är något ljusare eller mörkare medan en person med ljust hår kan välja en nyans som är något mörkare eller ljusare.

Fundera på personlig stil

Slutligen är det viktigt att fundera på sin personliga stil när man väljer hårfärg. En person som gillar att sticka ut kan välja en mer ovanlig hårfärg medan en person som föredrar en mer diskret stil kan välja en mer naturlig hårfärg. Det är också viktigt att tänka på hur lätt det är att underhålla den valda hårfärgen. En person som inte vill lägga mycket tid på att underhålla hårfärgen kan välja en mer naturlig nyans som inte kräver lika mycket efterbehandling.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *